
Circular No.76/1999-Cus date 17th November 1999 

 

EOUs/EPZ etc. Units -B-17 Bond -BG andSurety -Clarification on 
 

 

Sub: Execution of a Single B-17 Bond by EOU/EPZ/EHTP/STP Units -Clarification Reg.  

Sir, 

 

I am directed to refer to Board's Circular Nos. 14/98-Cus, dated 10th March, 1998, 42/98-

Cus,dated the 19th June, 1998, 66/98- Cus, dated the 15th September, 1998 and Board's letter F. 

No. 305/46/97 -FTT , dated 23-9-98, on the above subject. 

 

2. It has been brought to the notice of the Board by Trade as well as the Ministry of Commerce 

that the B-17 bond with 100% surety or Bank Guarantee at 5% of the bond amount, instead of 

simplifying the procedure, has made the operations of the EOU/EPZ/STP/EHTP units more 

expensive and the units find it difficult to organise the said surety/bank guarantee. Particularly in 

the cases where the units have to make huge investment on capital goods. 

 

3. The issue has been examined by the Board and it has been decided that the bond amount will 

not be equivalent to 25% of the duty leviable on the sanctioned requirement of imported and 

indigenous capital goods plus the duty forgone on the raw materials to be held in stock for three 

months only. 

 

4. It has also been brought to the notice of the Board that the trade finds it difficult to operate 

under B-17 bond mainly because of differences in interpretation/misconception prevailing in the 

field formations. Some of the issues as mentioned below have been brought to the notice of the 

Board: 

 

(i) At the port of import in some of the Customs Houses, a certificate showing balance credit 

against B-17 bond for clearance of import consignment is being demanded. 

 

(ii) Units are being asked to execute separate bond for the purposes of (a) supply/transfer of 

goods under 9.12 of the Exim Policy, (b) Re-import & re-export of goods (c) Movement of duty 

free indigenous goods procured duty free under CT -3. 

 

(iii) The B-17 bond is not being accepted at all ICD/Air Cargo Complexes. 

 

(iv) End-use certificate in respect of consignment already warehoused is being insisted by 

Customs Authorities at the time of fresh imports by such units. 
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(v) Escort is being insisted for movement of duty free goods from the port/ICD to the 

EOU/EPZ/STP/EHTP unit. 

 

5. The points have been examined by the Board and I am directed to clarify the issues as under:  

 

(i) The B-17 bond is required to be executed before the jurisdictional Assistant Commissioner of 

Customs/Central Excise in charge of unit and the jurisdictional Assistant Commissioner will 

issue certificate which will indicate only description and classification of goods and on the 

strength of such certificate, clearance under exemption notification will be allowed to the 

EOU/EPZ/STP/EHTP units at the port of import. The value and quantity of goods to be imported 

and the bond amount shall be monitored by jurisdictional Assistant Commissioner of Customs or 

Central Excise. Hence, it is clarified that no other certificate other than the certificate annexed to 

Circular No. 14/98, dated 10-3-98, is required to be produced at port of import by 

EOU/EPZ/STP/EHTP units. It is further clarified that the monitoring at the port of import shall 

be limited to the extent of ensuring that the goods imported by the units are warehoused in the 

units within the prescribed time limit and re-warehousing certificate is submitted to the Assistant 

Commissioner of Customs at the port of import within the prescribed time limit. For this 

purpose, no separate bond alongwith surety or security should be asked from the 

EOU/EPZ/STP/EHTP units at the port of import. 

 

(ii) As already clarified, the B-17 bond is an all-purpose bond. The supply/transfer of samples as 

provided under Para 9.12 of the EXIM Policy is covered by para 9 of the Central Excise 

Notification 6/98(NT). Exports and Imports includes re-export and re-imports, and there- fore, 

the later category is also covered under the said Bond. For replacement of indigenous goods 

procured duty free and found to be defective/damaged or otherwise unfit for use, no separate 

bonds other than B-17 bond, would be required. 

 

(iii) The question of accepting B-17 at ICD/Airports etc. does not arise. As stated about the bond 

is to be executed before the jurisdictional Asstt. Commissioner of Customs or Central Excise and 

clearance will be allowed at port of import on the strength of the certificate issued by the 

jurisdictional Assistant Commissioner officer in charge of EOU/EPZ/STP/EHTP unit. 

 

(iv) It is clarified that there is no need for asking end-use certificate from the unit at the timeof 

fresh imports. The units will have to submit only rewarehousing certificate to the Assistant 

Commissioner in charge of the port of import within 90 days of issue of certificate by 

jurisdictional Assistant Commissioner. In case such re-warehousing certificate is not furnished 

within the specified period, the Assistant Commissioner in charge of the port of import shall 

intimate the Assistant Commissioner of Customs or Central Excise in charge of the units for 

issuing a demand notice to recover the duty/penalty etc. 

 



(v) As stated above, B-17 bond is an all-purpose bond, thus it is also a transit bond. Hence, no 

Customs escort shall be insisted upon for movement of duty free goods from the Airport/ICD etc. 

to the unit or from unit to Airport/ICD or to any other place, say, job worker's premises, provided 

the same is permitted by jurisdictional Assistant Commissioner.It is further clarified that: 

 

(i) Only single B-17 bond may be insisted from the units and requests for execution of multiple 

bonds as existed earlier should not be entertained. . 

 

(ii) The B-17 bond does not cover advance DT A sale and for this purpose separate bond 

asPrescribed in the Handbook of Procedure (Appendix 42) shall have to be executed. 

 

(iii) The basic purpose of the B-17 bond is to safeguard Government revenue and to ensure that 

action is taken against the unit to recover the same in case of non-fulfilment of 1he conditions of 

the exemption notification. 

 

(iv) The value for the bond amount shall be worked out on the basis of projected requirement i.e. 

equivalent to 25% or duty leviable on sanctioned requirement of imported and indigenous capital 

goods plus the duty or raw materials to be held in stock for three months, projected, calculated 

and certified by the unit. Since this is on the basis of sanctioned requirement of capital goods and 

raw materials, initially the Bond amount would be on the basis of the projected value of the 

goods. However, if later, the bond amount falls short of the actual import or local procurement 

made by the unit, the actual amount of bond may be worked out and the unit may be asked to 

submit revised bond. 

 

(v) The B-17 bond is a running bond and would be debited, whenever there is fresh import or 

local procurement of the raw materials/capital goods. However, the value debited from the bond 

amount in respect of raw materials, will be credited again when the raw material is used in the 

manufacture of finished product and the same is either exported or cleared into DTA as per 

provision of the EXIM Policy. However, the bond in respect of capital goods shall not stand 

discharged on arrival of the capital goods within the unit/warehouse and the security/surety shall 

not be discharged so long as the capital goods are in the unit. The duty for debiting the bond 

amount in respect of capital goods/raw materials will be as per duty forgone amount given in the 

Bill of Entry/AA-3. This monitoring will be done by Assistant Commissioner in charge of the 

unit and on broad basis rather than going into intricate details of input-output norms etc. 

 

(Please refer CUS CIR NO. 16/2004 DATE 16/02/2004) 
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